Ekmeğin zararları denince aslında unun zararları gelmesi daha mantıklı olur Ancak ekmek Türk toplumunda en fazla tüketilen
besinlerin başında gelmekte.O nedenle aslında anlatacağımız şeyler beyaz
undan yapılan tüm yiyecekeler için geçerli.
Unun bu kadar güzel hamurlaşmasının sebebi içerisindeki gluten adı
verilen bir proteinden kaynaklanıyor. Bol gluten içeren un, daha kolay
ve bozulmayan şekil alıyor. Tabi sağlık açısından bazı uzmanlara göre
çok zararlı olan bu protein bilindiği üzere çölyak hastalığının en temel
nedenidir. Bazı görüşlere göre, gluten sadece çölyak hastaları için
değil aşırı glutenin aşırı tüketimi normal insanlar için bile zararlı.
Fastfood ekmeklerinden tutunda, simit, poğaça, çörekler, tatlılara kadar
geniş yelpazede kullanılan beyaz un ve sofralarda baş tacı edilmiş
durumda olan ekmeğin zararları bununla da bitmiyor. 100 gram ekmeğin tam 250 kcal. Günümüzde 1 TL’ye satılan ekmek ise 250 gram olduğu düşünülürse 1 adet ekmeğin kalorisi tam tamına 1000 kcal.
0 yorum: